فورجینگ میلگرد یا جوش سربهسر میلگرد فشاری گازی (Gas pressure welding of rebar) از اعمال حرارت و فشار همزمان، بدون اضافه کردن ماده افزودنی حاصل می شود. مکانیزم تشکیل جوش فورجینگ به این شکل می باشد که در اثر حرارت و فشار همزمان، ساختار کریستالی و مولکولی وجوه اتصال به نوسان افتاده و به دو سر میلگرد به حالت خمیری در می آیند و با پرس این دو قطعه در هم ادغام و به اصطلاح فورج می شوند. پس از سرد شدن، تبلور مجدد اتفاق می افتد و یک اتصال یکپارچه شکل می گیرد.
اتصال با جوشکاری فورجینگ میلگرد برخلاف سایر اتصالات مکانیکی مثل اورلپ، از انعطاف پذیری و جذب انرژی مطلوبی برخوردار است و به جهت مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله در کشور زلزله خیز ژاپن، مورد توجه ویژه قرار دارد؛ همچنین حذف Overlap و جایگزینی آن با جوش فورجینگ میلگرد باعث سبک سازی سازه، پوشش دهی عالی (کاور) بتن و کاهش هزینه ساخت و ساز نیز می گردد.
فورجینگ سر به سر میلگرد قدمتی نزدیک به 7 دهه در کشور ژاپن دارد و همچنان پرکاربردترین اتصال در صنعت ساختمان سازی ژاپن می باشد.
براساس یک پژوهش انجام شده طی سال های 1995 تا 2016، جوش سر به سر میلگرد، حدود %70 پروژه های صنعت ساختمان سازی ژاپن را در بر می گیرد و برخلاف تصور رایج، طی فرآیند جوش سر به سر میلگرد با روش فشاری گازی، دمای فلز پایه به دمای ذوب نمی رسد و هیچ گونه تغییرات شیمیایی در مواد تشکیل دهنده آن (کربن) رخ نمی دهد. تردی یا شکنندگی نیز اتفاق نمی افتد و تستهای خمش استاندارد تعریف شده برای این روش موید این مطلب می باشند.
روش جوش فورجینگ میلگرد طیف وسیعی از میلگردهای S400- S420-S490 -S500 را در بر می گیرد.
فورجینگ تحت عنوان یکی از زیر شاخه های فرآیند جوشکاری گاز اکسی استیلن _ GAS PRESSURE WELDING _ بانام اختصاری (GPW) در صنعت ساختمانی به ویژه در جوشکاری اتصالات ریلی و لوله ها و میلگرد های فولادی مورد استفاده قرار گرفته است.
با افزایش ساخت و ساز و رشد سازههای شهری و بلندمرتبهسازی، توجه به مقاومسازی، استحکام بیشتر و حفظ امنیت جانی و مالی این نوع جوش در اهمیت قرار گرفته و به دلیل ضریب ایمنی بالا آن و کاهش هزینهها، وارد حوزه ساختوساز گردید. در این روش به جای بر روی هم قراردادن (Overlap) بخش انتهایی میلگردها، دو سر میلگرد توسط حرارت در دمای مشخص ۱۲۰۰ تا ۱۲۵۰ درجهٔ سانتیگرادو همزمان فشار هیدرولیکی (که به دو سر میلگرد وارد میآید) به یکدیگر اتصال داده و اصطلاحاً فورج میشود.
افزایش تحقیقات مبنی براین نوع اتصال نشان می دهد که در کشورهایی نظیر آلمان ، روسیه ، ژاپن، بر روش فورجینگ تمرکز و بهره وری ازین روش را مورد تحقیق قرار دادند .
هم چنین با گذر طیف زمانی ژاپن تمامی اتصالات خود را مبنی بر مزایای کاربرد جوش سر به سر میلگرد ( فورجینگ ) در این راستا قرار داد و انجمن جوشکاری فورجینگ را تأسیس نمود که حدود 200 پیمانکار و پیشه ور مرتبط با این روش توسط آن ها راهبری میگردد .
در حال حاضر این روش در ایران مورد تایید مرکز تحقیقات مسکن و ساختمان، و همچنین استاندارد ملی سازمان نظام مهندسی می باشد و تمام دستورالعمل های آن بر مبنای استانداردهای بین المللی جوش و آیین نامه بتن ایران (آبا) تدوین شده است.
دو بخش انتهایی فولاد (میلگرد) ها، تحت فشار و حرارت حاصل از سوختن گاز اکسیژن – استیلن تا دمای 1200-1300 درجه سانتی گراد موجب خمیری شدن فولاد می شود و سپس فشار ناشی از پرس، این دو آرماتور را به یکدیگر متصل می نماید و به اصطلاح فورج می شوند. این فرآیند تحت عمل دستگاه جوشکاری و توسط فرد متخصص (جوشکار) انجام می پذیرد و مهمترین کاربرد آن در اتصالات میلگرد سازه می باشد.
نا گفته نماند که فورجینگ نخستین بار در دهه ۱۹۳۰ میلادی در کانادا تحت عنوان یکی از زیرشاخههای فرآیند جوشکاری گاز اکسی استیلن و با نام GPW مخفف gas pressure welding گسترش یافت. از آن پس، این روش بطور چشم گیری مورداستفاده قرار گرفت که ابتدا به منظور جوشکاری ریلها و لولهها و بعد از آن در جوشکاری میلگردهای ساختمانی به کار گرفته شد.
در این روش به جای بر روی هم قراردادن (Overlap) بخش انتهایی میلگردها، دو سر میلگرد توسط حرارت در دمای مشخص 1200 تا 1300 درجهٔ سانتیگراد و همزمان با فشار هیدرولیکی (که به دو سر میلگرد وارد می شود) به یکدیگر اتصال داده و اصطلاحاً فورج میشود.
در روش جوش سر به سر میلگرد، وصله پوششی (اورلپ) در سازههای بتنی حذف میگردد. این روش در مقایسه با دیگر روشهای اتصال مکانیکی، بسیار متفاوت است. اتمهای موجود در میلگرد، بوسیله حرارت به حرکت در میآیند و باعث اتصال دو سر میلگردها به یکدیگر میشوند. در این روش، حرارت بالای ایجاد شده حاصل از سوختن گاز اکسیژن و استیلن(حدود 1200 تا 1300 درجه سانتی گراد)، باعث ایجاد پیوند بین دو سر آرماتور می شود؛ بطوری که اتمها در محل اتصال، تحت تاثیر حرارت و فشار بالا، بدون ایجاد تغییر شیمیایی، با هم آمیخته شده، امتزاج صورت میگیرد و فلز یکپارچهای بوجود میآید.
1. استفاده از تجهیزات استاندارد ساخت کشور ژاپن برای اجرای جوش سر به سر میلگرد فورجینگ:
از آنجایی که اتصال جوش سر به سر میلگرد (فورجینگ) جایگزین اورلپ در اسکلت های بتنی می باشد و نقش حیاتی در انتقال نیرو های کششی ایفا می نماید، استفاده از تجهیزات استاندارد و با کیفیت برای انجام عملیات فورجینگ لازم و ضروری می باشد .
هم چنین آئین نامه ها و دستور العمل های ارائه شده برای این روش، به استاندارد بودن این تجهیزات تاکید نموده است. شرکت پویا گستر با توجه به ارتباط و تعامل با شرکت های ژاپنی سازنده تجهیزات فورجینگ و اخذ نمایندگی های لازم تجهیزات مورد نیاز ساخت کشو ر ژاپن را وارد و ضمن ارائه به سایر گروه های اجرایی از تجهیزات استاندارد در اجرای اتصال جوش فورجینگ میلگرد در پروژه های ساختمانی استفاده می نماید.
2. بکارگیری نیروهای آموزش دیده و دارای مدرک معتبر :
با توجه به اهمیت و حساسیت اتصال سر به سر میلگرد (فورجینگ)، این اتصال می بایست حتما توسط نیروهای زبده فنی آموزش دیده، در دوره های معتبر انجام پذیرد. دیده شده بعضا برخی اکیپ های اجرایی، انجام این اتصال را به اتباع غیر مجاز کشور های دیگر واگذار نموده اند. این کار ضمن اینکه قانونا مجاز نمی باشد، انجام این اتصال را با ریسک مواجه نموده و مسئولیت سنگینی را متوجه کار فرما می نماید .
شرکت پویا گستر با همکاری سازمان فنی حرفه ای کشور ضمن ارائه دوره های آموزشی فورجینگ و صدور گواهی نامه های معتبر از جوشکاران آموزش دیده معتبر در اجرای پروژه های عمرانی استفاده می نماید.
3- نظارت و پایش مستمر اکیپ های اجرایی در پروژه های عمرانی :
شرکت پویا گستر با تکیه بر عوامل خود به صورت روزانه و مستمر به صورت میدانی از پروژه های اجرایی بازدید نموده و با نمونه گیری و انجام تست مخرب و یا غیر مخرب ، کیفیت اتصالات انجام شده را کنترل می نماید. همچنین شرکت پویا گستر زیر نظر آزمایشگاه های معتبر با توجه به دارا بودن تجهیزات مربوط به تست خمش و انجام آزمایشات بر روی جوش های انجام شده توسط سایر اکیپ های اقدام می نماید.
4. امکان انجام تست های غیر مخرب استاندارد بر روی اتصالات :
شرکت پویا گستر با دارا بودن تجهیزات خاص تست امکان تست غیر مخرب اولتراسونیک جوش های انجام شده روی کار را دارا می باشد.
5. کنترل و کالیبره کردن تجهیزات به صورت دوره ای تحت نظر آزمایشگاه های مجاز :
از آنجا که کالیبره بودن و صحت عملکرد تجهیزات فورجینگ دارای اهمیت فوق العاده می باشد، شرکت پویاگستر به صورت دوره ای تجهیزات مورد استفاده برای اتصال سر به سر (فورجینگ) را مورد تست کالیبراسیون و بررسی دقیق زیر نظر آزمایشگاه ه ای معتبر می نماید که گواهی های کالیبراسیون مورد اشاره، قابل ارائه به کارفرما می باشد .
6. ارائه تجهیزات جایگزین در صورت نیاز :
نظریه اهمیت زمان بندی اجرایی در پروژه های عمرانی و امکان ایجاد مشکلات و خرابی احتمالی تجهیزات فورجینگ، شرکت پویا گستر با دارا بودن تجهیزات پشتیبانی (بکاپ) به هرچه بهتر شدن انجام پروژه های اجرایی خود کمک می کند.
7. شرکت مرجع در ارایه تجهیزات ، آموزش و نظارت بر اکیپ های فورجینگ :
شرکت پویاگستر با توجه به سابقه طولانی در زمینه ی جوش سر به سر میلگرد (فورجینگ) ضمن ارتباط با شرکت های معتبر و موسسات معتبر ژاپنی در زمینه این نوع اتصالات (فورجینگ)، ضمن ارائه تجهیزات و خدمات پس از فروش ، آموزش متقاضیان و نظارت بر اکیپ های اجراکننده، نوعی شرکت مرجع در زمینه ی ارائه این فناوری می باشد. همچنین پژوهش ها و مقالاتی در خصوص جوش سر به سر میلگرد (فورجینگ) توسط این شرکت انجام گرفته است.
شرکت پویاگستر، با بیش از یک دهه سابقه به طور تخصصی در زمینه اتصالات میلگرد (فورجینگ – کوپلر) فعالیت می نماید. پروژه های متعدد در زمینه بلندمرتبه سازی، انبوه سازی، راهسازی و پل سازی در سراسر ایران در رزومه اجرایی این شرکت می باشد.
تیمهای آموزش دیده ایرانی (و نه اتباع کشورهای دیگر)، سرعت عمل در اجرا، کیفیت، تعهد به زمانبندی دقیق ارائه شده، تست و بازرسی روزانه از پروژه های اجرایی، پشتیبانی سریع و جایگزینی تجهیزات درصورت نیاز در پروژه ها و همچنین بکارگیری تجهیزات استاندارد، از ویژگیهای بارز شرکت پویاگستر می باشد. همچنین شرکت پویاگستر با همکاری مراکز پژوهشی دانشگاهی و آزمایشگاههای معتبر، پژوهشهای متعددی در خصوص اتصال سر به سر فورجینگ انجام داده است که نتایج برخی از آنها برای محققین، پژوهشگران و علاقمندان حوزه صنعت ساختمان قابل ارایه و استفاده می باشد.
قیمت تمام شده یکی از فاکتورهای تاثیرگذار در هر پروژه ساختمانی می باشد. استفاده از جوش فورجینگ میلگرد می تواند مزایای اقتصادی زیر را به همراه داشته باشد که در ادامه در مورد مزایا جوشکاری فورجینگ در بخش اقتصادی صحبت می کنیم.
حذف اورلپ میلگرد
جوش فورجینگ با حذف اورلپ یا وصله پوششی موجب صرفه جویی در میلگرد مصرفی و هزینه های ساخت و ساز می گردد. با توجه به عدم استفاده از فناوری های نوین، سالیانه صدها هزار تن میلگرد به علت استفاده از روش سنتی اورلپ به هدر می رود. از آنجا که اورلپ وزن قابل توجهی دارد با حذف آن در مصرف میلگرد کاهش قابل ملاحظه ای ایجاد می شود. اجرای روش جوش سر به سر میلگرد می تواند صرفه جویی قابل ملاحظه ای (تا 30 درصد) در مصرف میلگرد، با حذف اورلپ و پرتی داشته باشد.
حذف پرتی شاخه های میلگرد
با بکارگیری جوش سر به سر فورجینگ شاخه های 12 متری میلگرد را با طول دلخواه می توان برش داده و به یکدیگر متصل نمود و این امر موجب حذف پرتی میلگرد می گردد که در صورت بکارگیری اورلپ غیرقابل اجتناب است.
بکارگیری پرتی میلگرد
با فناوری جوش سر به سر فورجینگ می توان تکه های مختلف میلگرد را هم به یکدیگر متصل نموده و مجدد آنها را بکار گرفت.
کاهش مصرف بتن
استفاده از جوش سر به سر فورجینگ باعث می شود محدودیت 3 درصد آرماتور در مقاطع بتنی به نزدیک 6 درصد افزایش یافته و ابعاد مقاطع بتنی در طراحی و اجرا کاهش یابد. این پدیده منجر به مصرف کمتر بتن در سازه می شود.
تامین فضای معماری بهتر
کاهش مقاطع بتنی ستون ها منجر به تامین فضای بیشتر و مناسب تری در ساختمان می شود و خود این امر سود آور قابل توجهی برای سازندگان در پی خواهد داشت.
تامین ساده تر پارکینگ در طبقات منفی
به علت کاهش مقاطع بتنی و افزایش فضاهای مابین دو ستون، تامین پارکینگ ها برای سازندگان راحت تر قابل انجام می باشد و بعضا از حذف ناخواسته ی پارکینگ ها جلوگیری به عمل می آید.
حذف روان کننده
در سازه های بلند مرتبه به علت تراکم بالای میلگرد در مقاطع بتنی استفاده از روان کننده ها بعضا غیر قابل اجتناب می باشد که خود هزینه ی مضاعفی را به پروژه تحمیل می نماید. استفاده از جوش سر به سر فشاری – گازی فورجینگ باعث کاهش تراکم و حذف روان کننده و کاهش هزینه های ساخت و ساز می گردد.
به جز مزیت های اقتصادی استفاده از جوش سر به سر میلگرد با روش فشاری گازی (فورجینگ)، در بحث فنی هم استفاده از این روش مزایای زیادی مثل سبک تر شدن سازه، مقاومت در برابر زلزله و … به همراه دارد که در ادامه در خصوص مزایا فورجینگ در بخش فنی صحبت می کنیم.
یکپارچه شدن میلگرد ها
استفاده از جوش سر به سر میلگرد با حذف اورلپ باعث یکپارچه شدن میلگرد در مقاطع بتنی می گردد. در نتیجه وظیفه انتقال نیرو حتی در عدم حضور بتن به خوبی انجام می گردد.
سبک تر شدن سازه
استفاده از جوش سر به سر فورجینگ منجر به حذف اورلپ و کاهش ابعاد مقاطع بتنی گردیده و این امر (حذف اورلپ و کاهش مصرف بتن) منجر به کاهش وزن قابل توجه سازه می گردد.
عدم تغییر در فرکانس های طبیعی سازه
استفاده از وصله پوششی یا اورلپ به خصوص با اجرای نادرست آن باعث افزایش ضریب سفتی (فنریت) سازه می گردد و در نتیجه این اتفاق منجر به تغییر در فرکانس های طبیعی سازه می شود که خود برای سازه تهدیدی در مقابل بارهای رفت و برگشتی مانند زلزله محسوب می شود. با جایگزینی وصله پوشش با جوش سر به سر فورجینگ تغییری در فرکانس های طبیعی سازه ی طراحی شده صورت نمی گیرد و ایمنی سازه برابر زلزله افزایش می یابد.
بتن ریزی بهتر
با استفاده از جوش سر به سر فشاری گازی (فورجینگ) باعث کاهش چشمگیر تراکم میلگرد در مقاطع و پوشش دهی (کاور) بهتر بتن و اجرای مناسب تر اسکلت سازه بتنی می شود.
حذف روان کننده و عدم کاهش کیفیت بتن
بکارگیری جوش سر به سر میلگرد فورجینگ باعث کاهش تراکم و حذف روان کننده می گردد. روان کننده و یا سایر افزودنی های بتن عمدتا موجب تغییر و کاهش در کیفیت بتن می شوند.
جذب انرژی، انعطاف پذیری سازه و مقاوم سازی
با استفاده از جوش سر به سر فورجینگ و حذف اورلپ انعطاف پذیری سازه بالا رفته و جذب انرژی ناشی از زلزله بالاتر می رود. این مساله خصوصا در سازه های بلند مرتبه با شکل پذیری ویژه حائز اهمیت می باشد. با اجرای روش جوش سر به سر میلگرد، با توجه به کاهش مصرف میلگرد، وزن اصلی سازه کاهش یافته و متناسب با آن از نیروهای ثقلی جانبی نیز کاسته می شود و در نتیجه مقاومت سازه در مقابل زلزله افزایش خواهد یافت. همچنین به دلیل افزایش سطح مقطع میلگرد، نگهداری یکنواخت نیرو در محل اتصال و مشابه بودن خواص فیزیکی میلگرد در نقطه اتصال با آلیاژ میلگرد پایه، استحکام مکانیکی میلگرد در نقطه اتصال بیشتر از سایر نقاط در طول میلگرد می باشد.
امکان اتصال ریشه های انتظار کوتاه
با استفاده از جوش سر به سر فورجینگ امکان اتصال ریشه های کوتاهی که امکان اورلپ ندارند، فراهم می کند. این مساله راه گشای کم هزینه ی بسیاری از بن بست هایی است که بر اثر خطای انسانی و یا بریده شدن میلگردهای انتظار اتفاق می افتد، می باشد.
اجرای بهتر
با اجرای جوش سر به سر میلگرد، با توجه به کاستن از حجم اضافی میلگردها در نقاط اتصال، و کاهش اشتباهات انسانی در زمان اتصال میلگردها، امکان ویبره بهتر بتن، که مشکل بسیار مهمی در ساخت سازه های بتنی محسوب می شود، برطرف می گردد و درگیری بتن با میلگردها افزایش خواهد یافت؛ این امر درنهایت، بهینه سازی خواص فیزیکی و مکانیکی بتن مسلح شده با میلگرد را به همراه خواهد داشت.
جوش سر به سر از سال ۱۹۵۳ (1332 شمسی) در ژاپن مورداستفاده قرار گرفته است و از سال 1388 نیز وارد ایران شد. این تکنیک از ابتدا در صنعت راه آهن و اتصال سر به سر میلگرد در صنایع عمرانی و ساخت و ساز و به منظور حفظ جان و سرمایه و استحکام سازه مورداستفاده قرار گرفته است. جوش سر به سر میلگرد (فورجینگ) اصلی ترین روش اتصال میلگرد در ژاپن می باشد.
لازم به ذکر است که این تکنولوژی، از سال های دور(1351) خورشیدی در خط آهن سراسری ایران و در سالهای اخیر در بخشی از خط مترو مورداستفاده قرار گرفته است.
می توان گفت در حال حاضر بیش از 200 شرکت در ژاپن به صورت حرفه ای مشغول به کار با این تکنولوژی می باشند؛ با رشد سازه های بلندمرتبه در شهرهای بزرگ ژاپن و اهمیت مقاوم سازی آنها در برابر زلزله، روش جوش کاری وارد صنعت ساختمان شده و پروژه های معتبر و مهمی نظیر نیروگاه اتمی، سد، برج های بلندمرتبه و … در رزومه کاری این شرکت ها موجود می باشد.
با توجه به اطلاعات موجود در منابع ، جوش سر به سر میلگرد در دهه ۱۹۳۰ میلادی در کانادا به عنوان یکی از زیرشاخههای فرایند جوشکاری گاز اکسی استیلن و با نام pressure weldin gasمخفف Gpw گسترش یافت. این روش بهطور گسترده در زمینه جوشکاری ریلها و لولهها مورد استفاده قرار گرفت و بعد از پیشرفت این روش در جوشکاری میلگردهای ساختمانی به کار گرفته شد.
هم چنین در ایالات متحده آمریکا نیز، برای اولین بار در سال 1939 میلادی (1318شمسی)، روش جوشکاری فورجینگ برای اتصالات ریل آهن شهر ADAMS مورد استفاده قرار گرفت و از آن پس در سال 1940 ( 1319شمسی) ژاپن بر صدد آن برآمد که تحقیقات خود را در خصوص اتصالات ریل های آهن به روش جوش سر به سر ( فورجینگ ) و هم چنین اتصالات میلگرد که جوشکاری فشاری گازی می باشد آغاز نماید. آزمایشات گوناگون و تلاش های بی وقفه مهندسین ژاپنی در پژوهش اتصالات میلگرد به روش جوش سر به سر میلگرد (فورجینگ ) وسعت یافت و موجب شکل گیری این روش در کشور ژاپن شد به گونه ای که عنوان مهد جوش سر به سر میلگرد (فورجینگ ) را به خود اختصاص داد و به سرزمین سازه های مقاوم و اتصالات پایدار با پیشرفته ترین روش اتصالات شهرت گرفت .
در اکتبر سال 1952 میلادی (1331مهر) ژاپن برای اولین بار بر روی سازه های بتونی shi buya جوش سر به سر میلگرد -فشاری گازی – ( فورجینگ ) را مورد استفاده و بررسی قرار داد و با توجه به شواهد مربوطه اتصالات بصورت فورجینگ، رضایت حاصل از نتایج، موجب گردید. از سال 1953 این فناوری و شیوه نوین و قابل اعتماد –جوش سر به سر میلگرد ( فورجینگ ) _ در ساختمان های بلند مرتبه در سایز های مختلف آرماتورهایD25 الی D19 در ژاپن شروع و عمومیت پیدا کند. با گذشت تقریبی 70 سال از شروع جوشکاری میلگرد _ روش فشار گاز یا همان فورجینگ – هم اکنون حدود 80% اتصالات ساختمانی ژاپن به جهت اتصالی ایمن و مطمئن با این روش اجرا میگردد .
در سال 1388 دستگاه جوش سر به سر میلگرد (فورجینگ) وارد ایران شد و این تکنولوژی پس از بررسی های مربوطه توسط کارشناسان مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ایران تاییدیه فنی دریافت نمود.
با گذشت تقریبی 70 سال از شروع جوشکاری میلگرد، روش فشار گاز یا همان فورجینگ – هم اکنون حدود 80% اتصالات ساختمانی به جهت اتصالی ایمن و مطمئن در ژاپن با این روش اجرا میگردد .
ازین رو پس از رسیدگی شواهد موجود و اخذ تاییدیه فنی در سال 1389 فورجینگ بصورت تخصصی در گروه صنعتی پویا گستر مورد استفاده اتصالات ساختمانی پروژه ها قرارگرفت. هم اکنون مع الوصف رونق و گسترش این فناوری که هم محور بر توسعه روز افرون صنعت عمران است ، شرکت پویا گستر- نماینده انحصاری ژاپن درخاورمیانه – تجهیزات و ادوات دستگاه جوش سر به سر میلگرد (فورجینگ ) اعم از پمپ هیدرولیک ، لوله اختلاط ، مشعل ، گیره نگهدارنده ، اره برش و ادوات جانبی و… را برای ارائه به کاربران در اختیار قرار می دهد .
پمپ هیدرولیک : تولید فشار بر محور طولی میلگرد جهت انجام جوش سر به سر میلگرد بوسیله این پمپ صورت میپذیرد.
گیره نگهدارنده : در فرآیند جوشکاری از گیره هایی که از دو فک ثابت و متحرک تشکیل شده است استفاده می گردد. دو سر میلگرد ها بر روی گیره بسته می شود و به انتهای فک متحرک آن جک هیدرولیک بسته شده و ازین طریق نیرو به دو سر میلگرد ها وارد می شود .
اره برش سرد : در پروسه جوشکاری دو سر میلگرد ها باید 90 درجه و کاملا صاف و عاری از هرگونه آلودگی باشد ، به همین دلیل از اره ای که توانایی چنین برش هایی را دارد استفاده میگردد.
لوله اختلاط : وظیفه این بخش از دستگاه ، اختلاط دو گاز اکسیژن و استیلن و تنظیم شعله به کمک شیر تنظیم روی آن می باشد .
مشعل : مخلوط گاز های اکسیژن و استیلن در این قسمت شعله ور می شود . این نازل ها به گونه ای طراحی شده است که شعله بطور یکنواخت تمام نقطه اتصال دو میلگرد را احاطه می کند.
و ادوات جانبی و …
با گذشت تقریبی 70 سال از شروع انشا جوشکاری میلگرد، توسط روش فشار گاز یا همان فورجینگ – جو سر به سر میلگرد- و کاربرد آن در کشورهایی نظیر ژاپن هم اکنون حدود 80% اتصالات ساختمانی به جهت اتصالی ایمن و مطمئن در ژاپن با این روش اجرا میگردد .
1) تا 30% صرفه جویی در مصرف میلگرد با حذف وصله پوششی اورلپ
2) جلوگیری از هزینههای زاید از جمله حمل و نقل، با توجه به کاهش مصرف میلگرد
3) کسر تعداد نیروی انسانی موردنیاز برای این نوع اتصال آرماتور
4) اتصال میلگردهای غیرقابل مصرف به همدیگر (پرت ها) و استفاده مجدد از آنها
5) کاهش مصرف اصلی سازه و متناسب با آن، کاهش نیروهای جانبی و در نتیجه بالا رفتن مقاومت سازه در مقابل زلزله
کاهش خطاهای انسانی که بعضاً دیده شده:
الف) کم کاری آرماتوربند در محاسبه میزان اورلپ
ب) اشتباه محاسبتی آرماتوربند در محاسبه سقف و درنتیجه کوتاه شدن ریشه تراز بعد آن
پ) اضافه کردن یک طبقه دیگر به سازه
6) افزایش چشم گیر درگیری بتن با آرماتور، باتوجه به کم شدن حجم اضافی میلگردها در نقاط اتصال
7) افزایش مقاومت نقطهٔ اتصال به گونه ای که مقاومت نقطه موردنظر به دلیل افزایش سطح میلگرد، بیشتر از سایر نقاط در طول میلگرد باشد.
مهارت و تخصص: جوش سر به سر میلگرد یا فورجینگ یک روش تخصصی میباشد و آموزش ندیدن اپراتور در این حرفه، نداشتن تجربیات، آگاهی و گواهی از مراکز آموزشی معتبر میتواند خسارت ناشی از شکست آرماتور و همچنین خطرات دیگر را به همراه داشته باشد. شرکت پویاگستر زیر نظر متخصصین ماهر و با استفاده از تجهیزاتی با کیفیت بالا، نحوه صحیح این روش را بصورت تخصصی به متقاضیان آموزش می دهد و با همکاری آموزشگاه فنی و حرفه ای کشور و صدور گواهینامه معتبر، آموزش روش جوشکاری فورجینگ را فراهم می سازد. کار با گاز های اکسیژن و استیلن نیازمند تخصص و مهارت ویژه ای می باشد، عدم دانش و تخصص این حرفه می تواند خطرات جانی و مالی زیانباری را به دنبال داشته باشد.
سایز میلگرد: اتصال آرماتور به روش جوش سر به سر فورجینگ برای آرماتورهایی از سایز 18 تا32 مناسب می باشد؛ که عمده ارماتور (میلگرد) های مصرفی در بخش های مختلف یک سازه اعم از ستون، فوندانسیون، دیوار برشی و ریشه انتظار و… اغلب سایز های 18 تا 32 بوده و دارای توجیه اقتصادی قابل توجهی نسبت به روش وصله پوششی اورلپ می باشد، توصیه می شود برای اطلاعات بیشتر مقاله توجیه اقتصادی و نحوه محاسبه قیمت فورجینگ مطالعه ای داشته باشید. روش فورجینگ برای آرماتورهای سایز 12 و 14 از توجیه اقتصادی برخوردار نمی باشد. همچنین آرماتورهای سایز 36 و بالاتر به علت سنگینی در جابجایی و دشواری در نصب گیره، مناسب برای اتصال فورجینگ نمی باشد.
تجهیزات استاندارد: بدیهی می باشد استفاده از تجهیزات اصلی و استاندارد، حاصل فرآیندی صحیح، ایمن و مطمئن می گردد. شرکت پویا گستر نماینده انحصاری ژاپن در ایران و خاورمیانه می باشد و با ارائه تجهیزات _استاندارد_ دارای گارانتی و خدمات پس از فروش به مشتریان خود در صنعت ساختمان سازی کشور خدمت می کند و شرکت پویاگستر وارد کننده اصلی تجهیزات جوش سر به سر_ فورجینگ _ ریکن ژاپن می باشد، علاوه بر ارائه خدمات اجرا جوش سر به سر فورجینگ، فروش دستگاه جوش سر به سر فشاری_گازی (فورجینگ) و تجهیزات آن نیز فعالیت دارد.
تست و آزمایشات فورجینگ: پس از انجام عملیات فورجینگ ، کارفرما همچنین مجری می تواند برای اطمینان از فرآیند اتصال آرماتور در سازه خود، تست خمش، تست کشش و تست التراسونیک را انجام دهد . آزمون های بعد از اجرا شامل (تست های غیر مخرب جوش) از قبیل التراسونیک (تست نفوذ مایع ) می باشد . با توجه به این که تست التراسونیک دارای تجهیزات تخصصی و نیروی متخصص می باشد ممکن است در همه ی شهر ها شرایط انجام این تست فراهم نباشد . لکن شرکت پویاگستر در تلاش است با رعایت تمامی نکات در خصوص آزمون های بعد اجرا با همکاری سازمان های معتبر و تجهیزات مورد اطمینان و تخصصی ، تست فورجینگ را در اختیار سازندگان قرار دهد.
مزایای جوش فورجینگ چیست؟
کاهش مصرف میلگرد (حذف اورلپ و پرتی میلگرد)، کاهش وزن ساختمان (سازه) و تامین فضای معماری بهتر، کاهش نیروی ثقلی جانبی و در نتیجه افزایش مقاومت سازه، افزایش ایمنی ساختمان در مقابل زلزله، کاهش بتن ریزی و پایین آمدن درصد خطای نیروی انسانی از مهم ترین مزایای جوش فورجینگ (جوشکاری فورجینگ) محسوب می شوند.
آیا استفاده از جوش فورجینگ باعث مقاومت بیشتر سازه در مقابل زلزله می شود؟
بله، جوش فورجینگ با کاهش مصرف میلگرد و بتن ریزی و در نتیجه کاهش وزن سازه و بالا بردن انعطاف پذیری سازه و جذب انرژی ناشی از زلزله به مقاومت سازه (خصوصا در ساختمان های بلند مرتبه) کمک شایانی می کند.
با عنایت به موارد برشمرده شده در بالا که مهمترین مزایا فورجینگ (جوش سر به سر فشاری گازی میلگرد) می باشد، رشد و گسترش استفاده از جوش فورجینگ میلگرد در صنعت عمرانی و ساخت و ساز کشورمان ایران ضروری و غیرقابل اجتناب می باشد.
شرکت پویاگستر در طی یک دهه ی گذشته تلاش های فراوانی برای ترویج، تجهیز و آموزش این روش در راستای صنعتی سازی و مقاوم سازی صنعت ساختمان انجام داده است. در صورت نیاز به مشاوره برای اجرای فورجینگ، قیمت دستگاه فورجینگ و خدمات پس از فروش، کارشناسان پویاگستر آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.