شماره تماس:  61948 021  داخلی 3 
شماره تماس:  61948 021  داخلی 3 
(فورجینگ) 09195071812 – (کوپلر) 09904875257
(فورجینگ) 09195071812 – (کوپلر) 09904875257
logo-pouya
محدودیت ها و معایب جوش فورجینگ میلگرد

محدودیت ها و معایب جوش فورجینگ میلگرد

جوش سر به سر فشاری گازی (فورجینگ) روشی نوین از اتصالات میلگرد می باشد، این شیوه فرآیندی قابل اطمینان، سریع و مقرون به صرفه است که با توجه به مزایا آن در هدف توسعه صنعت عمران شناسایی شده است. با توجه به پیشینه این روش، پس از شناخت روش جوش سر به سر فشاری_گازی (فورجینگ) در کشور زلزله خیز ژاپن و به کارگیری این تکنولوژی در ساخت و ساز های عمرانی، پیشرفت چشم گیری در صنعت عمران ژاپن ایجاد شد. با توجه به انتخاب جوش سر به سر فشاری گازی (فورجینگ) به عنوان نوع وصله میلگرد در سازه ها، تخریب سازه های حاصل از زلزله در ژاپن روندی نزولی پیدا کرد و هم اکنون با پیشرفت روز افزون صنعت ساختمان سازی آمار تخریب سازه ها در کشور ژاپن به صفر رسیده است. با ورود روش جوش سر به سر فشاری گازی (فورجینگ) به ایران، بیش از یک دهه می باشد که شرکت پویاگستر، وصله میلگرد به روش جوش سر به سر فشاری گازی (فورجینگ)، به عنوان روشی مطمئن و استاندارد در راستای فعالیت های خود قرار داده و سال ها است که در روند ترویج و بومی سازی روش فورجینگ م­ی کوشد تا در چهارچوب الزامات و استانداردهای جوشکاری، خدمات تخصصی خود را ارائه دهد.

فورجینگ­ (Gas Pressure Welding) دارای مزایای بسیاری نسبت به روش سنتی وصله پوششی (اورلپ) می­باشد. پس از فراگیری روش نوین فورجینگ در صنعت ساخت و ساز عمران ایران در صدد بر آمدیم برای بالا بردن سطح آگاهی عموم و سازندگان، مطالبی در راستای نحو کار و شرایط این روش در اختیارتان قرار دهیم. همچنین بدیهی است که برای هر روشی محدودیت هایی در شرایط مختلف اجرا وجود دارد، لکن این محدودیت­ها را نمی­توان از معایب فورجینگ دانست. در ادامه این مقاله با برخی از محدودیت های روش جوش سر به سر میلگرد آشنا می­شویم.

 

مهارت و تخصص

جوش سر به سر میلگرد یا فورجینگ یک روش تخصصی می­باشد و آموزش ندیدن اپراتور در این حرفه، نداشتن تجربیات، آگاهی و گواهی از مراکز آموزشی معتبر می­تواند ­خسارت ناشی از شکست آرماتور و همچنین خطرات دیگر را به همراه داشته باشد. شرکت پویاگستر زیر نظر متخصصین ماهر و با استفاده از تجهیزاتی با کیفیت بالا، نحوه صحیح این روش را بصورت تخصصی به متقاضیان آموزش می دهد و با همکاری آموزشگاه فنی و حرفه ای کشور و صدور گواهینامه معتبر، آموزش روش جوشکاری فورجینگ را فراهم می سازد. کار با گاز های اکسیژن و استیلن نیازمند تخصص و مهارت ویژه ای می باشد، عدم دانش و تخصص این حرفه می تواند خطرات جانی و مالی زیان باری را به دنبال داشته باشد.

معایب جوش فورجینگ - مهارت و تخصص

 

شرایط جوی

در صورت حرارت دهی آرماتور، وزش و جریان باد در روند عملیات جوشکاری تاثیر گذاشته و مانع انجام عملیات می شود. همچنین بارندگی اعم از بارش برف، باران و سرمای زیر صفر کار را به تعویق می اندازد و از دیگر محدودیت های جوی روش جوش سر به سر فورجینگ به شمار می آید. هنگام عملیات جوش سربه سر فورجینگ، آرماتور باید عاری از هرگونه رطوبت باشد. سرمای زیر صفر و گرمای بیش از اندازه هوا، می­تواند شرایط کار را برای اپراتور سخت و در نتیجه روند فعالیت را کند نماید. از این رو می­توان نتیجه گرفت عملیات فورجینگ در آب و هوای بارانی و باد شدید دارای محدودیت می باشد؛ با این وجود در مناطق مختلف کشور در اتصالات میلگرد سازه، از روش فورجینگ بصورت متداول استفاده می کنند. لازم به ذکر است که ایران کشوری سازگار از نظر جوی می­باشد.

 

سایز میلگرد

اتصال آرماتور به روش جوش سر به سر _ فورجینگ _ برای آرماتورهایی از سایز 18 تا32 مناسب می باشد؛ که عمده ارماتور (میلگرد) های مصرفی در بخش های مختلف یک سازه اعم از ستون، فوندانسیون، دیوار برشی و ریشه انتظار و… اغلب سایز های 18 تا 32 بوده و دارای توجیه اقتصادی قابل توجهی نسبت به روش وصله پوششی اورلپ می باشد، توصیه می شود برای اطلاعات بیشتر مقاله توجیه اقتصادی و نحوه محاسبه قیمت فورجینگ مطالعه ای داشته باشید. روش فورجینگ برای آرماتورهای سایز 12 و 14 از توجیه اقتصادی برخوردار نمی باشد. همچنین آرماتورهای سایز 36 و بالاتر به علت سنگینی در جابجایی و دشواری در نصب گیره، مناسب برای اتصال فورجینگ نمی باشد.

محدودیت ها و معایب فورجینگ - سایز میلگرد

 

تجهیزات استاندارد

بدیهی می باشد استفاده از تجهیزات اصلی و استاندارد، حاصل فرآیندی صحیح، ایمن و مطمئن می گردد. شرکت پویا گستر نماینده انحصاری ژاپن در ایران و خاورمیانه می باشد و با ارائه تجهیزات _استاندارد_ دارای گارانتی و خدمات پس از فروش به مشتریان خود در صنعت ساختمان سازی کشور خدمت می کند و شرکت پویاگستر وارد کننده اصلی تجهیزات جوش سر به سر_ فورجینگ _ ریکن ژاپن می باشد، علاوه بر ارائه خدمات اجرا جوش سر به سر فورجینگ، فروش دستگاه جوش سر به سر فشاری_گازی (فورجینگ) و تجهیزات آن نیز فعالیت دارد.

معایب جوش سر به سر میلگرد فشاری گازی - تجهیزات استاندارد

 

تامین گاز

روش فورجینگ ، شامل حرارتی حاصل از سوختن گاز اکسیژن و استیلن در دمای 1200-1300 درجه سانتی گراد تحت فشار بالا به وسیله پمپ هیدرولیک می باشد. آرماتورها توسط گیره در یک راستا و در امتداد یکدیگر قرار گرفته و اپراتور _ جوشکار _ دو سر آرماتور را با ایجاد حرارت و فشار همزمان به یکدیگر متصل می نماید . از اصلی ترین عوامل عملیات جوش سر به سر فورجینگ به گاز های اکسیژن و استیلن اشاره می کنیم. نحوه دسترسی به این دو گاز مهم ترین بخش شروع عملیات فورجینگ می باشد. با در نظر داشتن تمامی نکات در خصوص نحوه عملکرد استفاده از روش فورجینگ، دسترسی به کپسول های گاز اکسیژن و استیلن بسیار حائز اهمیت می باشد . باوجود اینکه امروزه در اکثر مناطق ایران کارخانه های تولید و توزیع گاز های صنعتی در حال فعالیت می­باشند، لازم به ذکر است که کارخانه پویاگاز زیر مجموعه شرکت پویاگستر می­باشد و پویاگاز با هدف تولید و توزیع گاز های صنعتی آماده ارائه خدمات می­باشد. این شرکت در حوزه ی تولید گازهای صنعتی (به خصوص استیلن با درصد خلوص بالا) و تامین انواع مخلوط­ های گازی (مورد استفاده در صنعت جوشکاری و برشکاری و… ) فعالیت دارد.

 

تست و آزمایشات فورجینگ

پس از انجام عملیات فورجینگ ، کارفرما همچنین مجری می تواند برای اطمینان از فرآیند اتصال آرماتور در سازه خود، تست خمش، تست کشش و تست التراسونیک را انجام دهد . آزمون های بعد از اجرا شامل (تست های غیر مخرب جوش) از قبیل التراسونیک (تست نفوذ مایع ) می باشد . با توجه به این که تست التراسونیک دارای تجهیزات تخصصی و نیروی متخصص می باشد ممکن است در همه ی شهر ها شرایط انجام این تست فراهم نباشد . لکن شرکت پویاگستر در تلاش است با رعایت تمامی نکات در خصوص آزمون های بعد اجرا با همکاری سازمان های معتبر و تجهیزات مورد اطمینان و تخصصی ، تست فورجینگ را در اختیار سازندگان قرار دهد.

تست و آزمایشات فورجینگ

 

تامین برق

تامین برق برای استفاده از اره جهت برش آرماتورها (میلگرد) و هم چنین پمپ هیدرولیک جهت ایجاد فشار دو سر آرماتور به یکدیگر هنگام حرارت دهی و فورج شدن در روش فورجینگ الزامی می باشد. روش جوش سر به سر فورجینگ به برق مناسب در محدوده نیاز دارد که می توان با فراهم کردن موتور برق در مناطقی ک فاقد دسترسی به برق جهت تامین نیروهای ذکر شده می باشد، این محدودیت را برطرف کرد .

 

نتیجه گیری

شرکت پویاگستر در تلاش است پس از بومی سازی روش جوش سر به سر میلگرد (فورجینگ) در ایران و ترویج این تکنولوژی نوین با هدف پیشرفت صنعت ساختمان سازی کشور، خدمات خود را به صورت تخصصی ارائه دهد و محدودیت های اندکی که بسته به شرایط منطقه ای سازه در روش جوش سر به سر میلگرد _ فورجینگ _ می باشد ، در اختیار مخاطب قرار دهد و با ارائه خدمات خود در برطرف سازی محدودیت ها یا جایگزین نمودن روش وصله مکانیکی _کوپلر_ تمامی محدودیت ها را برطرف سازد. بطور کلی برای روش جوش سر به سر فشار _گاز_ فورجینگ _ نمی­توان معایبی در نظر گرفت با توجه به شرایط جوی و دسترسی به عوامل موثر روش فورجینگ محدودیت هایی برای این روش در نظر گرفتیم. در حال حاضر شرکت پویا گستر هر دو روش نوین جوش سر به سر میلگرد _فورجینگ _ و وصله مکانیکی _ کوپلر_ را در راستای فعالیت خود قرار داده است. توصیه می شود پس از آشنایی با روش جوش سر به سر فشاری-گازی (فورجینگ) مقاله مزایا جوش فورجینگ میلگرد را هم مطالعه نمود.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.