کوپلر (وصله مکانیکی) در تقابل با اورلپ (وصله پوششی)
آیا کوپلر روشی قابل اطمینان است؟
استحکام گیری اورلپ(وصله پوششی)، از طریق اثر متقابل با بتن افزایش تنش تسلیم، طول اورلپ(وصله پوششی) بیشتری طلب می کند. اورلپ کارایی سیکلی ضعیفی دارد و نیاز به میلگرد اضافی جهت جلوگیری از، از هم پاشیدگی بتن دارد.
بطور معمول، طول اورلپ (وصله پوششی) موردنیاز برای میلگردهای تحت تنش بیشتر از میلگردهای تحت فشار اورلپ (وصله پوششی) می باشد؛ روش اورلپ تعداد میلگردها را در مقطع بتنی دو برابر می کند که منجر به ازدحام میلگرد شده و جریان بتن بسادگی نمی تواند کل سطح را در بر بگیرد.
تعداد بسیار زیادی از مهندسین بر برتری اتصال مکانیکی نسبت به اورلپ تاکید دارند. آنها بر این عقیده هستند که اتصال مکانیکی انسجامی را در سازه ایجاد میکند که اورلپ به هیچ عنوان توانایی ایجاد آن را ندارد.
اتصالات مکانیکی (کوپلر) به نسبت اورلپ بسیار قابل اعتمادتر هستند، زیرا برای انتقال بار به بتن وابسته نیستند. وصلههای مکانیکی (کوپلر) یکپارچگی بیشتری را در سازه ایجاد میکند.
اتصالات مکانیکی، در برابر حوادث ناشی از خطای انسانی، بارهای لرزهای و سایر حوادث طبیعی، مقاومت به مراتب بیشتری نسبت به اورلپ دارند. طبق آیین نامههای طراحی بتن کوپلر(وصله مکانیکی) باید مقاومت بیشتری نسبت به طول اورلپ معمول فراهم کند. این مقدار به طور معمول حدود 125% تا 150% مقاومت اورلپ میباشد.
اتصال اورلپ میزان ازدحام میلگرد را در محل اتصال به مقدار 2 برابر حالت معمول افزایش میدهد که این امر عمدهترین دلیل گیر کردن دانههای سنگی و ایجاد حفره در بتن میباشد؛ کوپلرها(وصله های مکانیکی) از این ازدحام جلوگیری میکند و با کم کردن ابعاد ستون باعث صرفهجویی اقتصادی قابل توجهی در پروژه میشود.
آیین نامه بتن ایران، نسبت 6% فولاد به بتن را برای طراحی ستونهای بتنی مشخص کردهاست. باتوجه به ازدحام آرماتور در ناحیه اورلپ، طراحی با نسبت بالانس با اتصال پوششی، تقریبا غیرممکن است؛ حال آنکه کوپلر (وصله مکانیکی) این امکان را برای طراح فراهم میکند که با حذف میلگردهای اضافی در ناحیه وصله، به مقطع ایدهآل بتنی با نسبت فولاد به بتن بالانس دست پیدا کند.
کارکردن با آرماتورهای سایز پایین، باعث افزایش ابعاد ستون میشود تا بتواند تعداد بیشتری آرماتور را درخود جای دهد. استفاده از کوپلر(وصله مکانیکی) امکان استفاده از سایزهای بزرگتر آرماتور را در ستون با ابعاد کوچکتر فراهم میکند و درعین حال میزان ازدحام را در ستون به مقدار حداقل می رساند؛ این امر باعث طراحی مقرون به صرفه و حداکثر استفاده از فضا در پلان میشود.
نصب کوپلر سریع و آسان است و به کارگر ماهر برای این کار نیاز ندارد. اتصال مکانیکی با کاهش هزینه دستمزد کارگرها و افزایش سرعت پیشرفت امور، باعث کاهش چشمگیر هزینهها میگردد.
کوپلر انتهایی از ایجاد ازدحام در محل اتصال تیر و ستون جلوگیری میکند و قرار دادن میلگردها را در شبکه تسهیل میکند.